Info E-Sigaret


Informatie omtrent de E-Sigaret:
De volgende informatie komt van de Inspectie voor de Gezondheidszorg:
De e-sigaret of elektronische sigaret is een vervangend middel om de behoefte van een roker te bevredigen met mogelijk minder nadelige gevolgen voor de gebruiker of omstanders. De e-sigaret bevat geen tabak en brandt niet, waardoor er geen schadelijke teer en koolmonoxide in het lichaam komen. De elektronische sigaret kan men gebruiken met en zonder nicotine.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) liet in januari 2008 een verklaring uitgaan waarin het waarschuwt voor het gebruik van de e-sigaret omdat er volgens de IGZ te weinig bekend is over de veiligheid van het product, waaronder mogelijke schadelijke effecten op de lange termijn. Ook moet de e-sigaret volgens de IGZ voorgelegd worden aan het CBG. Wel kwam de IGZ met de conclusie dat de e-sigaret een geneesmiddel is. Er zijn vergelijkbare producten op de markt zoals de nicotinepleister en de nicotinekauwgum. Ook deze producten zijn bij de commissie beoordeling geneesmiddelen (CBG) geregistreerd als geneesmiddel. Daarnaast is er bij CBG een variant van de e-sigaret geregistreerd: de nicotine inhaler. Bron


De volgende informatie komt van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (2012):
Elektronische nicotine-afgiftesystemen (electronic nicotine delivery systems, ENDS) zijn producten die vrij recent op de markt zijn gekomen. Er is nog veel onzekerheid over hun potentiële gezondheidsschade (WHO TobReg, 2009). In principe zouden deze producten alleen nicotine en mogelijk wat smaakstoffen afgeven. Aangezien ze geen verbrandingsproducten van tabak uitstoten, zouden ze minder schadelijk zijn dan bijvoorbeeld sigaretten. Directe afgifte van nicotine aan de longen zou mogelijk in sterkere toxicologische, farmacologische en verslavende effecten kunnen resulteren dan traditionele nicotinevervangers (WHO TobReg, 2009), maar er is niet voldoende onderzoek gedaan om deze hypothese te staven.
Een overzichtsartikel over recent onderzoek op het gebied van e-sigaretten laat zien dat er in e-sigaretten niet alleen nicotine zit, maar bijvoorbeeld ook de bevochtiger diethyleenglycol. De hoeveelheid nicotine per trekje is niet steeds gelijk en lager dan bij sigaretten (Yamin et al., 2010).
Bullen et al. (2010) vergeleken het verlangen naar sigaretten en de afkickverschijnselen bij rokers die een RUYAN e-sigaret met nicotine, een esigaret die geen nicotine bevat (placebo) of een nicotine-inhalator gebruikten. Ontwenningsverschijnselen zoals irritatie, rusteloosheid en slechte concentratie namen niet significant af bij het gebruik van de e-sigaret, maar het verlangen naar een sigaret wel. Het verschil in afname van verlangen na gebruik van de esigaret was echter niet groot vergeleken met zowel de placebo als de nicotineinhalator, vooral niet in vergelijking met een sigaret.
Uit een studie van Vansickel et al. (2010) blijkt dat, in tegenstelling tot een sigaret, e-sigaretten de plasmaconcentraties van nicotine en de hartslag niet verhogen. Het verlangen naar sigaretten vermindert wel, zij het in mindere mate dan bij een sigaret. Tot op heden is niet onderzocht of rokers duurzaam kunnen stoppen met roken met behulp van de e-sigaret. Wel gaven de meeste respondenten (65%), in een kleinschalig vragenlijstonderzoek via internet (81 gebruikers), aan de e-sigaret te gebruiken om te stoppen met roken; andere redenen waren de mogelijkheid om een e-sigaret te gebruiken op rookvrije plekken (26%) en de wens om minder te roken (17%) (Etter, 2010).

In Nederland heeft een definitieve statusbepaling nog niet plaatsgevonden; voorlopig is de e-sigaret als geneesmiddel aangemerkt.

Download hier de gehele pdf met het RIVM Rapport 340610003/2012